RAL-kleuren: Wit of Zuiverwit?

Wit is verreweg de meest gebruikte kleur in huis, maar het standaard basiswit kan soms te hard overkomen, te klinisch en steriel. Het reflecteert te veel licht, vooral wanneer zonlicht de ruimte binnenvalt, en kan vermoeiend zijn voor de ogen.

Om deze nadelen te vermijden, kiezen velen voor RAL-kleuren, waarvan RAL 9010 Zuiverwit een populaire keuze is. Deze kleur bevat een subtiele hint van blauw en oker, waardoor het warmer aanvoelt dan standaard wit, maar nog steeds die frisse uitstraling behoudt. Vaak wordt 9010 gebruikt voor plafonds, omdat het een lichte en ruime uitstraling geeft.

Een andere optie is RAL 9001 Crèmewit, die wordt gekozen om een huiselijker gevoel te creëren. Deze kleur heeft een warmere ondertoon, maar sommigen vinden het mogelijk te geelachtig, waardoor het niet voor iedereen de perfecte keuze is voor wanden.

Voor degenen die op zoek zijn naar een helderdere witte tint zonder de okerondertoon, is er RAL 9016 Verkeerswit. Dit wit is zuiverder en witter dan 9010, wat sommige mensen aanspreekt die de okerachtige nuance van 9010 te veel vinden. De keuze tussen deze verschillende RAL-kleuren hangt af van persoonlijke voorkeur en de sfeer die je in huis wilt creëren.